Forelesere

  • Tone Blørstad

    Seniorrådgiver

    Helsetilsynet

    Torsdag 25. april kl. 15.45-15.55

    Tilsyn med håndtering av medisinsk utstyr.

    Medisinsk utstyr inngår ofte når pasienter mottar helse- og omsorgstjenester. Både for pasienter og helsepersonell er det viktig at utstyret er sikkert og kan brukes forsvarlig. Helsetilsynet og Statsforvalteren fører tilsyn med håndtering av alt medisinsk utstyr ved ytelse av helse- og omsorgstjenester.

  • Jan Gunnar Broch

    Avdelingsdirektør

    Helsedirektoratet

    Torsdag 25. april kl. 11.35-12.00

    Digital sikkerhet - ny lovgivning og ny helseberedskapsmodell – hvilken betydning får det for medisinsk utstyr?

    Ny lov om digital sikkerhet er vedtatt i Stortinget. Denne loven innfører NIS1-direktivet i Norge. Dette vil snart etterfølges av NIS2-direktivet. Samtidig peker Helseberedskapsmeldingen på at sektoren må planlegge for enda større hendelser. Får alt dette noen betydning for medisinsk utstyr?

    Jan Gunnar Broch leder avdeling informasjonssikkerhet (sektorrettet digital sikkerhet fra 1.4) i Helsedirektoratet, og har tidligere vært med å skrive Normens veileder om Medisinsk utstyr – informasjonssikkerhet og personvern.

  • Slobodan Calic

    Seksjonsoverlege PCI

    Sørlandet sykehus HF

    Onsdag 24. april kl. 15.20-15.45

    Hololens og VR/AR-teknologi

  • Jørgen Dyrhaug

    Seniorrådgiver

    Nasjonal sikkerhetsmyndighet

    Torsdag 25. april kl. 14.00-1450

    For å takle datamaskiner, digitalisering og cyber space, må du forstå deg, ditt og dine! Og ditt eget beste…

    Foredraget vil forsøke å belyse det paradoksale faktum at «alle bare fikk en datamaskin i hendene»!

    Var det lurt? Hvorfor ble det aldri stilt ett eneste krav til oss som brukere? Hvordan kan vi egentlig forvente at vi skjønner hva vi driver med?

    Det blir jo litt bakvendt å sitte og gruble på KI, når man ikke aner hvilke fare det faktisk kan være å klikke seg inn på en tilfeldig QR-kode på en restaurant eller hotell eller apotek eller hvor som helst… Og det er kanskje viktigere å snakke om menneskene som bruker teknologien, enn det er å snakke om teknologien i seg selv.

    Jørgen Dyrhaug er utdannet sivilingeniør (Maskinlinjen) fra NTH. Han har jobbet mange år i Forsvarsdepartementet før han gikk over til NSM i begynnelsen av 2013

  • Thomas Herland

    Leder

    Nasjonalt forvaltningsråd for Medusa

    Torsdag 25. april kl. 15.45-16:05

    Utstyrsforvaltning i Medusa fra et nasjonalt Perspektiv.

    Thomas Herland har siden 2020 vært leder for den nasjonale forvaltningen av Medusa i Norge. Han har lang og variert erfaring fra IKT-bransjen og jobber nå til daglig i MTA i Teknologi og Innovasjonsklinikken ved OUS. I den nasjonale forvaltningen av Medusa legger Thomas vekt på å utnytte fordelene ved den nasjonale organiseringen, oppnå størst nytteverdi ut av produktet Medusa, fremme en enhetlig bruk og kunne sammenlikne informasjon og utnytte erfaringer mellom HF-ene. Videre å utfordre brukere til å formulere behovene slik at leverandørene gir oss de beste løsningene.

  • Bjørn Morten Hofmann

    Professor

    NTNU

    Onsdag 24. april kl. 14.30-15.00

    Medisinsk teknologi - velsignelse eller forbannelse

    I dette foredraget vil Hofmann sette søkelyset på at teknologi kan brukes på godt og vondt. Hensikten er å anspore til økt bevissthet om å sikre god bruk og unngå skadelig bruk av medisinsk teknologi.

    Onsdag 24. april kl. 16.30-17.00

    Fremtidens teknologi - muligheter og utforinger

    I dette foredraget vil Hofmann se fremover på de teknologiske mulighetene vi får og hvilke utfordringer vi må takle for å bruke teknologien til beste for pasienter og samfunn.

    Bjørn Hofmann er professor i medisinsk filosofi og etikk ved Senter for medisinsk etikk ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og ved Institutt for helsevitenskap ved NTNU Gjøvik. Han er utdannet innen teknologifag, idéhistorie, filosofi og etikk. Hofmann forsker og underviser innenfor medisinsk filosofi, helsefaglig etikk, vitenskapsteori, helsetjenesteforskning og teknologivurdering. Han er særlig opptatt av håndtering av teknologi generelt og av etiske aspekter ved helseteknologi spesielt. Hofmann har blant annet skrevet boken Hva er sykdom? i tillegg til en lang rekke vitenskapelige artikler og han deltar aktivt i samfunnsdebatten om ulike sider av helsetjenesten.

  • Geir-Erlend Johansen

    Seniorrådgiver

    Helsedirektoratet

    Torsdag 25. april kl. 09.00-09.25

    DHO – MTA sitt ansvarsområde.

    Mange kommuner innfører teknologiske løsninger for å følge opp innbyggere som bor hjemme og trenger helsetjenester. Dette inkluderer medisinsk utstyr. Problemet er at de fleste kommuner ikke har dedikert personell til å håndtere vedlikeholdet av dette utstyret. Spørsmålet er om medisinsk teknisk avdeling på sykehusene bør ta et større ansvar for dette, gitt deres ekspertise på området.

    Torsdag 25. april kl. 10.45-11.10

    Normen – generelt fokus på sikkerhet

    Normen har en betydelig mengde veiledningsmateriale tilgjengelig. I denne forelesningen vil vi gå gjennom det som er relevant for Medisinsk Teknisk Avdeling (MTA).

  • Svein Medås

    IKT Sikkerheitskoordinator MU

    Medisinsk Teknisk Avdeling, Helse Bergen

    Torsdag 25. april kl. 14.50-15.15

    Samarbeid mellom Helse Vest IKT og MTA om forvaltning av MU.

    Presentasjon av kva som har skjedd i Helse Vest etter at riksrevisjonens var på besøk. Organisert samarbeid mellom Helse Vest IKT og det medisinsk tekniske miljøet i Vest. Innføring av NSM grunnprinsippa. Oppfølging av sikkerheitsmeldingar. Testing av nye verktøy for å få kontroll på nettverksoppkopla utstyr. Eldre Operativsystem, kan ikkje oppgraderast, forskjellige lovverk i konflikt.

  • Kjetil Nyhus

    Direktør, avdeling for teknologi og innovasjon

    Sørlandet sykehus HF

    Torsdag 25. april kl. 10.45-11.10

    MTU, IKT og digitalisering – en nødvendig helhet

    Innlegget vil reflektere rundt hvor viktig det er fremover å se på MTU, IKT og digitalisering som en helhet for å bidra til å løse noen av utfordringene helsetjenesten står overfor.

    Nye teknologiske muligheter som bruk og utnyttelse av elektroniske data, RPA, KI, samhandling osv. vil kunne gi god støtte og tidsbesparelse for ansatte og bedre pasientbehandling.

  • Steinar Omnes

    Fagansvarlig innovasjon

    Sørlandet Sykehus HF

    Torsdag 25. april kl. 14.00-14.25

    Generelt SSHF arbeid med innovasjon; VR-behandling av psykiatriske pasienter/ eksponeringsterapi, AR og sporing av MTU

    Steinar Omnes har vært ansatt i SSHF siden 2015 og jobber som fagansvarlig for innovasjon.

    Steinar skal fortelle om hvordan helseforetaket jobber med idéer fra ansatte og komme med eksempler på innovasjonsprosjekter som har MTU som en viktig komponent.

  • Torbjørn Smørgrav

    HelseCert

    Torsdag 25. april kl. 11.10-11.35

    Pentesting av medisinsk utstyr.

    Hvorfor penteste medisinsk utstyr og nettverk? Hva er pentesting og hvordan gjør vi det i det i praksis? I denne presentasjonen skal jeg dele noen erfaringer fra pentester utført av HelseCERT, utfordringer vi har møtt og noen tanker om hva fremtiden vil bringe.

  • Anne May Moldestad Solås

    Overlege

    Kirurgisk avd Kristiansand, Sørlandet sykehus HF

    Torsdag 25. april kl. 14.50-15.15

    teleSÅR – digital sårtjeneste

    Hovedmålet med tjenesten er sørge for raskere og bedre sårtilhelning. Gjennom digitale videokonsultasjoner reduseres tiden brukt til sårkontroller, sikrer man riktig sårbehandling og trygger helsepersonell som er involvert i behandling. Anne May Moldestad Solås (prosjektleder og sårsykepleier) og Erik Mulder Pettersen (initivtaker og karkirurg) presenterer tjenesten, utfordringene, løsningene og gevinstene.

  • Sondre Tharaldsen

    Rådgiver - IKT, Innovasjon og utvikling,

    Avd. for teknologi & innovasjon, Sørlandet sykehus HF.

    Torsdag 25. april kl. 14.25-14.50

    StaySafe – Radarsensorteknologi i psykiatrisk avdeling

    Sondre Tharaldsen er innovasjonskonsulent ved SSHF hvor han jobber med å fremme nye løsninger for helsevesenet. Han er prosjektleder for det spennende prosjektet StaySafe, som har som mål å utvikle radarsensorteknologi for psykiatrisk avdeling. I sitt innlegg vil han dele sine erfaringer og utfordringer med offentlig privat samarbeid og teknologisk innovasjon. Sondre er en lidenskapelig teknologi- og innovasjonsentusiast, som alltid er på jakt etter nye muligheter og trender.

  • Line Tveiten

    Implementeringsleder

    Vestre Viken

    Torsdag 25. april kl. 09.25-09.50

    Slik lukker vi «dødens gab» med kunstig intelligens

    Line har 16 års erfaring som radiograf, og har nå de siste årene jobbet med implementering av Kunstig intelligens løsninger i Vestre Viken. I dette innlegget presenteres deres erfaringer og gevinster med å ta i bruk KI. Vestre Viken har nå 2 KI applikasjoner installert og en av de er i drift ved alle lokalisasjonene i Vestre Viken.

    Foto: Tordis Gauteplass/NRK

  • Inger Anne Tøndel

    Seniorrådgiver

    Helsedirektoratet

    Torsdag 25. april kl. 09.50-10.15

    Sikkerhetsrisiko i systemer som benytter kunstig intelligens.

    Kunstig intelligens gir mange muligheter til å løse viktige utfordringer framover, med blir færre kvalifiserte helsepersonell per pasient i årene framover. Men for trygg og sikker bruk av kunstig intelligens er det nødvendig å forstå hva den nye teknologien bringer med seg av sikkerhetsrisiko. Dette foredraget tar for seg hva som gjør kunstig intelligens annerledes enn tradisjonell programvare når det gjelder sikkerhet, og peker på hva som er viktige typer av sikkerhetsrisiko i en maskinlæringskomponent. Dette er viktig kunnskap å ha for å kunne vurdere risiko i systemer som benytter kunstig intelligens, slik at man kan stille sikkerhetskrav til slike systemer og sørge for god sikkerhet i og rundt systemene.